Meer dan 25 manieren om een grens te stellen

Zelfvertrouwen
Irma Noteboom
Leestijd: 3 minuten

Ken je dat ook, dat je jezelf “Ja!” hoort zeggen terwijl je eigenlijk een “Nee” voelt?

Stel je voor, je hebt het eigenlijk al veel te druk, je voelt je gejaagd en dan komt er een collega, familielid of kennis met een vraag, uitnodiging of opdracht. En eigenlijk heb je zo de behoefte aan rust! Maar je bent loyaal, je voelt je verantwoordelijk, je wilt de ander niet kwetsen, je bent bang voor een confrontatie of je wilt aardig gevonden worden. Dus je hoort jezelf voor de zoveelste keer zeggen: “Ja! oke! Is goed! Ga ik doen! Ik zal er zijn!”.

Ik ontvang dagelijks in mijn praktijk mensen die worstelen met het stellen van grenzen. En jij bent niet de enige als het niet in jouw systeem zit om even bedenktijd te vragen, je gevoel te ventileren of je gedachte uit te spreken.

 

#TIP Bereid je voor en leer zinnetjes uit je hoofd

Lees onderstaande zinnetjes door, kies er een paar die je aanspreken en leer ze uit je hoofd zodat je ze paraat hebt als het er op aan komt:

 • Liever niet
 • Ik zal er over nadenken
 • Ik stop je even
 • Ik heb er geen goed gevoel bij
 • Het past niet bij mij
 • Ik word er niet blij van
 • Ik voel me er ongemakkelijk bij
 • Ik heb je gehoord, maar kan er even niks mee
 • Ik wil je voorstellen om ..
 • Dit komt op mij over als ..
 • Ik kan dit nu even niet doen/hierbij zijn, wellicht een volgende keer
 • Gewoon “Nee”. En een “Nee” hoef je niet altijd uit te leggen of te verantwoorden
 • Ik zou het fijn vinden als je mij ruimte/tijd geeft
 • Ik heb er last van dat ..
 • Het voelt voor mij geforceerd als je ..
 • Weet je, ik weet het even niet
 • Ik wil liever ..
 • Bedoelen we wel hetzelfde?
 • Volgens mij zitten we even niet op 1 lijn
 • Zullen we het even laten rusten?
 • Ik wil je graag begrijpen/ik wil er graag met je uitkomen
 • Ik kan twee opties geven .. (noem de opties en laat een stilte vallen)
 • Ik heb oprecht mijn best gedaan
 • Ik wil het gesprek voortzetten als je op kalme toon tegen me praat
 • Mag ik daar later op terugkomen?
 • Het gaat tegen mijn principes in
 • Ik kan daar niet achter staan
 • Ik heb andere prioriteiten
 • Ik heb even bedenktijd nodig
 • Ik wil dit graag even laten bezinken

Misschien weet je wel wat je zou moet zeggen en beschik je over de vaardigheden om voor jezelf op te komen .. maar je dóet het niet. De ander vraagt niet alleen jouw hulp; onbedoeld en onbewust doet een hij of zij ook een appèl op jou. Namelijk op een onderliggend gevoel, zoals schuld, schaamte, loyaliteit, verantwoordelijkheidsgevoel of angst, of op onbewuste waarden en overtuigingen. Iets dat van jou is en jouw gedrag op onbewust niveau kan sturen. Je wilt ‘nee’ zeggen, je weet wat je te doen staat maar het lukt gewoonweg niet.

Dat patroon doorbreken kan middels zelfreflectie en zelfonderzoek en door steeds weer opnieuw te experimenteren met je gedrag om nieuwe ervaringen te verzamelen.

 

Wil je ook leren hoe je vanuit zelfvertrouwen je grenzen kunt aangeven?

Doe mee aan de training Zelfvertrouwen en grenzen stellen waar je in een groep leert een sterke relatie met jezelf te ontwikkelen. Hierdoor wordt je weerbaarder en je bent beter opgewassen tegen de druk die je voelt van anderen of je werk.

Vragenstellers en vertellers